Juoksutohtori, kuka?

Juoksutohtori, kuka?

Olen Ari Nummela, Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen – KIHUn biotieteiden yksikön ja Sports Labin johtaja,
kestävyysjuoksuvalmentaja, penkkiurheilija ja juoksun harrastaja. Tarkoituksenani on ottaa tässä blogissa esille juoksuharjoitteluun ja kestävyyteen liittyviä ajankohtaisia puheenaiheita, uskomuksia ja yleisesti totuuksina pidettyjä asioita ja selittää niitä tutkimukseen perustuvien näyttöjen ja oman käytännön valmentajakokemukseni avulla.

Väittelin 1996 tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa liikuntabiologian laitoksella aiheena MART (Maximal Anaerobic Running Test) testi, joka on nopeuskestävyysharjoittelun seurantaan kehitetty testi, ja jota on myös käytetty suorituskykyisyyden testaamiseen kestävyyslajeissa. Tutkijana olen ollut tekemässä yli 40 kansainvälisissä lehdissä julkaistua tiedeartikkelia, jotka pääosin ovat liittyneet kestävyyteen, nopeuskestävyyteen, testaamiseen, korkean paikan harjoitteluun sekä elimistön kuormituksen seurantaan.

Olen toiminut yli 25 vuotta urheilijatestaamiseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä Jyväskylän yliopistossa, Varalan urheiluopistossa, KIHUssa, LIITE ry kuntotestausvaliokunnassa, Kuntotestauskirjan kirjoittajana, valtakunnallisessa urheilijatestausverkostossa sekä nyt myös Sports Labissa, minkä vuoksi haluan levittää urheilijatestauksen ilosanomaa kaikille muillekin.

Testaamista ei voi ajatella irrallisena osana aktiiviliikkujan harrastusta tai urheilijan valmennusta, minkä vuoksi testaamisen ammattilaisella pitää olla hyvä tuntemus ja mielellään omakohtainen kokemus harjoittelusta ja valmennuksesta. Itse olen valmentanut vuodesta 1983 lähtien, jolloin totesin, että urheilijana minulla ei ole mahdollisuuksia piirinmestaruuksia suurempiin saavutuksiin. Toistaiseksi minulla ei ole ollut henkilökohtaisessa valmennuksessa kansainvälisesti menestyneitä huippu-urheilijoita, mutta vielä on toivoa, sillä iso osa kansainvälisistä huippuvalmentajista on yli 50 vuotiaita. Tähän mennessä valmennettavani ovat saavuttaneet yhteensä 35 SM-mitalia eri yleisurheilulajeisssa (pikajuoksu, aitajuoksu, kestävyysjuoksu ja hypyt) sekä futsalissa.

Tällä hetkellä minulla on seitsemän nuoren kestävyysurheilijan ryhmä henkilökohtaisessa valmennuksessani ja lisäksi toistakymmentä nuorta kestävyysurheilijaa, jotka osallistuvat meidän yhteisharjoituksiin kaksi kertaa viikossa. Nuorten kestävyysurheilijoiden valmennus sekä fysiologian asiantuntijatyö KIHUssa eri lajien huippu-urheilijoiden ja valmentajien kanssa ovat pääasiassa ne lähteet, joista aiheeni tulevat tämän blogin kirjoituksiin. Kuitenkin joskus hyvät selvittämisen arvoiset aiheet voivat tulla omasta juoksuharrastuksestani tai vaikka internetin ihmeellisestä maailmasta.

Tarkoituksenani on kirjoittaa eri aiheista helposti ymmärrettävässä muodossa, kantaa ottavasti ja joskus jopa provosoivasti, jotta keskustelua eri aiheiden ympärillä syntyisi. Kaikkia valmennukseen liittyviä asioita ei pysty selittämään tutkimuksiin perustuvilla faktoilla, vaan valmennuksen ymmärtämiseen tarvitaan myös erilaisia filosofioita ja ajatusmalleja. Tarkoituksena on pyytää myös muita asiantuntijoita esiin tulevien päivänpolttavien aiheiden selittämiseen.

Juoksutohtori
Juoksutohtori